Karlsborg

Tvingades krypa med byxorna nere

Uppdaterad 16:51
Värnpliktsrådet har reagerat starkt på en kollektiv bestraffning på K3 i Karlsborg, där de värnpliktiga tvingades krypa runt på alla fyra på en fotbollsplan, med neddragna byxor.

Det var en hel pluton värnpliktiga som tvingades till bestraffningen, efter att befälet ansett att de packat med för mycket kläder inför en överlevnadsövning.

– Det här är ju väldigt allvarligt. Jag vet inte var pedagogiken kommer ifrån, att dra ner byxorna till knävecken och krypa på en fotbollsplan, säger Christoffer Lindqvist på Värnpliktsrådet.

Tittade på utan att ingripa

Flera befäl tittade på utan att ingripa.

– Att de har tittat på och inte ingripit är ju om möjligt ännu värre. De den officer som gav ordern gjorde ett misstag, så gjorde de befäl som tittade på ett minst lika stort misstag, när de lät det ske, säger Christoffer Lundqvist.

Från K3:s sida ser man också allvarligt på det inträffade.

"Något vi försöker lämna bakom oss"

– Kollektiva bestraffningar är något vi försöker lämna bakom oss, någonting som kanske var vanligt förr i tiden men som vi jobbar på ska helt bort, säger Jens Ramhöj, informationsansvarig på K3.

Det befäl som gav ordern blev uppkallad till regementschefen, som gav honom en varning.

– Det är allvarligt, för flera sådana här varningar kan rendera i uppsägning, säger Jens Ramhöj.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".