Hyreskontraktet är uppsagt och framtiden för Göteborgsoperans Skövdescen är fortsatt osäker. Foto: Stina Banck, SR Skaraborg
Skövde

Fortsatt ovisst om operans lokaler

Frågan om var Göteborgsoperans Skövdescen ska ha sina lokaler i framtiden är fortfarande inte löst. Gratiskontraktet på Eric Ugglas plats är uppsagt, och operan har inte råd att betala hyran.

Göteborgsoperan hyr sedan flera år tillbaka lokalerna på Eric Ugglas plats gratis, men det kontraktet har Skövde kommun sagt upp eftersom kulturnämnden har ett sparkrav på två miljoner kronor nästa år.

Och operan har inte råd att betala hyran.

– Det ser inte ut så just nu. När vi pratar om pengar i den här digniteten är det väldigt svårt att se att vi skulle kunna stå för det, säger Göteborgsoperans vd Peter Hansson.

Har lämnat delar av huset
I slutet av augusti träffades representanter från Skövde kommun, Västra Götalandsregionen och Göteborgsoperan för att jobba fram en lösning.

Ett alternativ som diskuterades var att operan skulle lämna delar av huset, som då i stället skulle kunna hyras ut till någon annan.

– Och det gjorde vi, vi har lämnat tre eller fyra rum. Och med det levde vi i tron att Skövde kommun skulle kunna fortsätta subventionera hyran, säger Peter Hansson.

Kulturnämnden vädjar om hjälp
Men det räckte alltså inte. En arbetsgrupp tillsattes för att jobba vidare med tänkbara lösningar.

I förra veckan berättade vi i våra nyheter att kulturnämnden ber kommunstyrelsen om hjälp att betala hyran för Göteborgsoperan. Men det beskedet dröjer. Enligt kommunstyrelsens ordförande Tord Gustafsson ska man diskutera frågan någon gång de kommande veckorna.

– Vi har diskuterat Skövdescenen tidigare också men inte tagit något beslut, säger han.

Försvinner inte från Skövde
Peter Hansson försäkrar dock att operan även framöver kommer att ge föreställningar i Skövde, och de repetitionsplaner som finns i Skövde till våren står kvar.

– Göteborgsoperan kommer vara lika synlig för publiken i Skövde, oavsett vad som händer med lokalerna vid Eric Ugglas plats. Det är en del av vårt regionala uppdrag.

Men frågan om var är alltså inte löst ännu.

– Vi kommer spela i Skövde även i framtiden, oavsett om det blir i Eric Uggla, Stadsteatern eller någon annan lokal, säger Peter Hansson.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".