1 av 2
Reino Garyd, ordförande för IF Metall på Asko i Jung. Foto: Kjell Claeson / SR Skaraborg
2 av 2
Marita Andersson monterar torktumlare på Asko. Foto: Kjell Claeson / SR Skaraborg
Asko

Facket vill inte ha inhyrd personal

Vitvarutillverkaren Asko i Jung har återanställt de ca 40 personer som sagts upp det senaste året. Dessutom kommer personal från bemanningsföretag att tas in, vilket facket är kritiskt till.

IF Metall vill inte att arbetsgivaren tar in personal från Manpower.

– Det är synd att inte företaget lyssnar. Vi har föreslagit att man ska ta in från de företag runt omkring oss som har skickat hem folk, men de väljer den här linjen med bemanningsföretag, säger Reino Garyd, ordförande i IF Metall på Asko i Jung.

Askos personalchef Thorvald Freiholtz vill inte kommentera fackets krav på att utestänga personal från bemanningsföretag, men han säger att det inte är aktuellt att låna in anställda som sagts upp från grannföretag på Varaslätten.

Stororder från Holland

Det är ökad efterfrågan på marknaderna i USA, Australien och Sverige som nu slår igenom i en ökad produktion i fabriken. En ny stor holländsk kund och order på diskmaskiner från andra multinationella företag gör att tillverkningen i år väntas nå över 200 000 hushållsmaskiner.

Just nu finns 41 tillfälligt anställda.

Vd:n Staffan Billinger tror inte på fler anställningar just nu, eftersom det är osäkert hur länge efterfrågan håller i sig.

– I den mån vi är osäkra använder vi visstidsanställning eller rekryteringsföretag, säger han.

Kjell Claeson
kjel.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".