"De är för gamla helt enkelt". Foto: Jens Prytz.

Inget rull på rulltrapporna

Rulltrapporna på Resecentrum i Skövde har blivit ett störande moment i vardagen för de resenärer som passerar stationen. Ofta är rulltrapporna trasiga och står stilla. Ett problem för såväl personer med mycket packning, som för personer med funktionshinder.

På senare tid har rulltrapporna på Resecentrum stått stilla och tysta. I förmiddags var bara en av totalt fyra rulltrappor i drift. En syn som blivit vanligare för de runt 10 000 personer som varje dag passerar Skövde station.  Många resenärer stör sig på de trasiga rulltrapporna.

– Det är lite jobbigt att gå i dem, eftersom de inte är anpassade att gå i. Då kan de ju lika gärna göra en vanlig trappa här, säger Patrik Larsén, en av resenärerna.

Rulltrapporna vid Resecentrum är allt som oftast ur funktion. Någonting händer med dem, och de är avspärrade när tekniker gräver i trappan efter vad som gått snett. Ibland är de helt enkelt bara avstängda.

– De är för gamla de här rulltrapporna, och måste bytas ut, säger Kenneth Johansson som är servicetekniker på serviceföretaget Kone. Idag försökte han laga en av de tre stillastående trapporna.

De fyra rulltrapporna i Skövde resecentrum förvaltas av två olika myndigheter. Den ena är Banverket och den andra är Jernhusen. Richard Honkonen på Jernhusen håller med om att rulltrapporna är för dåliga. De planeras att bytas ut i samband med att Resecentrum ska byggas om i slutet på nästa år och stå färdigt 2011.

– Vi kommer att byta ut de befintliga rulltrapporna, säger Richard Honkonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".