Kyrkomötet debatterar idag homovigsel. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Debatt om könsneutral vigsel

I morgon väntas Svenska Kyrkans hösta beslutande organ, kyrkomötet, fatta beslut om Svenska kyrkan ska viga par av samma kön i framtiden. I dag debatteras ämnet och debatten tros bli både lång och het.

Riksdagen sa i våras ja till homoäktenskap och nu ska alltså kyrkomötet besluta om hur Svenska kyrkan ska ställa sig den nya lagen. Antingen får man välja att viga alla par oavsett könskonstallation eller också måste man helt avsäga sig vigelrätten.

– Det är inte det att det är något fel på samkönade som vill leva tillsammans. Det här är den bekännelse som svenska kyrkan har, säger moderaten Bengt P Gustafsson från Skara, som är en av de som kommer rösta emot samkönade vigslar.

Bengt P Gustafsson är en av dom hela 78 föranmälda som ska upp i talarstolen i Uppsala och debattera senare idag.

I vilket fall ser ut att vara en större oenighet i frågan inom kyrkomötet än i riksdagen.

– Det är klart att det finns de som inte vill viga, och då får det stå för dem. Socialdemokraterna kommer att rösta för, säger socialdemokkraten Marie Lönnerblad från Skara.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".