Falköping satsar 150 miljoner kronor på att bygga om Ållebergsgymnasiet. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
Falköping

Mögelskadad skolbyggnad rivs

Nu är det klart vad som händer med mögelskadade Ållebergsgymnasiet i Falköping. A-huset rivs och i stället satsas 150 miljoner kronor på att koncentrera all undervisning till det så F-området.

I dag är Ålleberggymnasiet en skola i två delar. Merparten av de teoretiska ämnena läser eleverna i A-huset medan de praktiska lektionerna hålls på F-området.

En trafikerad väg gör dessutom uppdelningen ännu tydligare, och eleverna måste använda en gångtunnel när de går mellan lektionerna.

A-huset kommer rivas
Men framöver blir det ändring på det. A-huset, som drabbats av omfattande fuktskador, kommer rivas. I stället satsar kommunen 150 miljoner kronor på att bygga till gamla Fredriksbergsskolan, det så kallade F-området.

Syftet är att koncentrera all undervisning till ett område.

– Det känns jättebra, att få allt nytt också, säger Nejla Idrizovic som går sitt första år på skolan.

– Ja, det blir bättre att man slipper springa mellan de olika byggnaderna, allt blir på samma plats, menar Yaral Kakaee.

"Mer socialt"
Alan Akrawi, som går sitt tredje år på skolan, håller med tjejerna:

– Jag tycker att det är en bra idé. Det blir mer socialt att ha allt på ett område, säger han.

Valde bland fyra alternativ
I våras fick politikerna veta omfattningen av mögelskadorna och började då ta fram förslag på hur man skulle lösa situationen.

Conny Johansson, vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, berättar att det fanns fyra olika alternativa lösningar, och att valet inte föll på det billigaste.

– Nej, detta var det nästa dyraste. Men det var det värt för att få en samlad skolenhet.

Sveriges modernaste skola
Byggstarten planeras till nästa år och senast höstterminen 2012 ska allt vara klart. Idrotthallen, matsalen, köket och Hotell- och restaurangprogrammet kommer då finnas kvar på det gamla området, men allt annat kommer vara samlat på andra sidan vägen i vad som enligt politikerna blir Sveriges modernaste gymnasieskola.

Totalt går satsningen på 150 miljoner kronor, pengar som kommunen nu måste låna.

– Ja, vi var tvungna. Det ekonomiska läget är dåligt även för Falköping. Samtidigt måste vi våga satsa och vad skulle vara bättre att satsa på än framtidens gymnasieskola för våra ungdomar, säger Conny Johansson.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".