Homosexuella ska få vigas i kyrkan. Foto: Chris Park/AP

Kyrkan sa "ja" till homovigsel

Homosexuella par ska kunna vigas i Svenska kyrkan. Det har kyrkomötet beslutat i dag. Och nu skriver också motståndare till det gamla förslaget om registrering av partnerskap under på Svenska kyrkans nya inställning.

Enligt kyrkomötets beslut ska par av samma kön börja vigas från den 1 november i år. Beslutet innebär att Svenska kyrkan även i framtiden förrättar vigslar, såväl av heterosexuella som homosexuella par. Prästerna ska själva få avgöra om de vill medverka vid en vigsel eller inte.

176 ledamöter röstade ja i den avgörande voteringen, enligt Kyrkans Tidning. 62 ledamöter röstade nej och 11 ledamöter avstod.

Falköpingpräst byter fot
2005 protesterade Jonas Hagström mot att homosexuella par som registrerat partnerskap skulle få välsignelse i kyrkan. Han skrev då på det så kallade prästupproret tillsammans med andra präster i Falköping. Dagens beslut, att kyrkan ska viga homopar, tycker Jonas Hagström är tydligare.

– Det beslutet man tog 2005 upplevde jag som oklart, och jag tyckte att det var dags att dra i bromsen, säger han

Bra debatt
Falköpingsprästen tycker även att det varit en bra debatt den här gången och menar att prästerna i kyrkan haft möjlighet att få fram sina åsikter.

– Nu har det varit mycket debatt, och det är precis så det ska vara.

I Falköpings pastorat finns fortfarande präster som kommer att säga nej till att viga samkönade par. Det ser Jonas Hagström inte som ett problem idag.

– Det är väl bra att det är så inledningsvis, men det är nog bra när man i framtiden går in i prästämbetet, att det här är en arbetsuppgift som ingår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".