Pontus Hübinette och hans bror Lucas vid köksbordet. Pontus skadades svårt under tjänstgöring i Afghanistan. Foto: Lisa Andersson / SR Skaraborg.

Ingen tar ansvar för skadade soldater

Soldater som skadas vid utlandstjänst får inte den rehabilitering som dom borde ha rätt till.

Pontus Hübinette förlamades från halsen och neråt i en bilolycka i Afghanistan för två år sedan. För att i framtiden ha en chans att kunna komma tillbaka till sitt jobb på K3 i Karlsborg så har han fått kämpa hårt för att få den rehabilitering han behöver.

– Man får arbeta hårt för att något ska hända. Jag önskade att allt flöt på lättare, säger han.

Både Pontus Hübinette och hans närmsta säger att det inte är någon speciell instans som gjort fel utan att hans rehabilitering har brustit på grund av att ingen har något helhetsanvar när någon kommer hem allvarligt skadad från en utlandstjänstgöring.

Specialkompetens 

Leif Svensson är han god man till Pontus och han säger att rehabiliteringen kan se olika ut beroende på vilket hemmaförband och kommun man hör till.

– Det kan vara att man behöver en ledsagare vid transporter och annat. Det kan också handla om att man behöver ha sjukgymnaster, psykologer och andra personer med specialkompetens. Försvarsmakten har en del av detta, men när det blir ett långt sjukdomsförlopp så fungerar inte systemet. Försvaret kan inte hjälpa till eftersom de berörda befinner sig inom sjukvården.

Finns det något helhetsansvar?

--Nej, det är otydligt. Hur det ska gå till vet jag inte, men det borde finnas en röd tråd som man kan följa i sjukvårdskedjan, säger Leif Svensson.

Riksdagsledamoten Monica Green (S) från Skövde har reagerat på det som hänt Pontus Hübinette.

– Det måste bli ett tydligare helhetsansvar när någon hamnat i en olycka eller skadats inom försvaret. Det kan ju ske både i Sverige och utomlands, säger Monica Green. Hans anhöriga och gode man har fått slita hårt för att få en bra rehabilitering för Pontus. Han har rullats runt mellan sjukvården, kommunen och försvaret.

Lisa Andersson

lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".