Mattias Lindström vill inte viga homosexuella par i kyrkan. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
KARLSBORG

Vägrar viga homosexuella

Alla präster i Karlsborg säger nej till att viga homosexuella par. – Våra samveten förbjuder oss att gå med på vigsel med samkönade par, säger kyrkoherde Mattias Lindström.

I går tog kyrkomötet beslutet att det redan från den 1 november ska vara öppet också för homosexuella par att vigas i Svenska kyrkan.

Ett beslut som Mattias Lindström, kyrkoherde i Karlsborg, tycker är både förhastat och inte tillräckligt förankrat ute i landet. Han säger att ingen präst i Karlsborg kommer vilja viga samkönade par.

– Våra samveten förbjuder oss att gå med en vigselgudtjänst med samkönade par. Och hur jag som kyrkoherde kommer bli tvungen att hantera detta om det skulle bli aktuellt i våra församlingar, det måste jag invänta biskopens direktiv om.

– Det råder enighet i beslutet. Ingen präst ska åläggas att mot sin personliga övertygelse viga ett par av samma kön, säger biskop Erik Aurelius i Skara stift.

"Kanske måste jag ordna vikarie"
Mattias Lindström menar att äktenskapet, enligt hans sätt att tolka Bibeln, är menat för en man och en kvinna. Han känner sig nu osäker på hur han ska hantera situationen om ett homosexuellt par vill vigas i Karlsborg.

– Kanske måste jag ordna en vikarie eller hänvisa till en annan församling, säger han.

Kommer bli problem
En rundringning som Sveriges Radio Skaraborg har gjort visar att det i alla de pastorat vi talat med, både finns präster som kan tänka sig att viga homopar - och de som inte vill det. Men i Karlsborg finns det alltså ingen som vill genomföra homovigslar.

Mattias Lindström poängterar dock att det ställningstagandet inte betyder att att man har något emot homosexuella, men han medger att kyrkomötets beslut kommer skapa problem.

– Ja, det blir ju ett pastoralt problem. Jag som präst måste möta homosexuella med respekt och kärlek, samtidigt som jag måste lyssna till vad mitt samvete tillåter mig att göra.

– Det är inte så konstigt att tre präster i Skara stift inte vill göra det. Det finns säkert fler som inte vill göra det, säger Erik Aurelius. Men det kommer att röra sig om så få vigslar att det inte blir något problem.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".