Splittrad syn på homovigslar

Det råder en splittrad syn kring homovigsel. Olika präster runt om i Skaraborg agerar på olika sätt.

Essunga
– Det kommer finnas präster som viger homosexuella, så det kommer fungera, säger kyrkoherde Bengt Axelsson som inte vet om någon präst kommer vägra.

Falköping
I Falköping kommer ett antal präster att vägra viga homosexuella. Men kyrkoherden Jonas Hagström kommer att viga, och även några av de andra prästerna.

Grästorp
Också i Grästorps pastorat finns det präster som är villiga att viga samkönade par.
– Vi kommer lösa detta. Jag vet inte om någon kommer vägra, det får vi ta ställning till nu när beslutet har tagits, säger kyrkoherde Christer Edvinson.

Hjo
– Det finns olika synsätt och det finns de som kommer att säga nej. För mig själv är det främmande att medverka i detta. Men det kommer finnas möjlighet för samkönade par att vigas i Hjo, vi kommer hjälpas åt, säger Lars Åkesson som är kyrkoherde i Hjo pastorat.

Karlsborg
Alla präster i Karlsborg är emot homoäktenskap och ingen av dem kan tänka sig att viga samkönade par, berättar kyrkoherde Mattias Lindström.

Lidköping
I Lidköping har frågan inte diskuterats i detalj mellan prästerna.
– Jag tror inte detta är ett självklart beslut för alla, säger kyrkoherde Tomas Forsner, som dock själv är beredd att viga homosexuella par, och redan har genomfört välsignelseakter.

Mariestad
I Mariestads pastorat kommer alla präster att viga homosexuella.
– Vi har frågat även kyrkomusiker och vaktmästare om de är beredda att medverka vid vigslarna, och alla har sagt ja, säger kyrkoherde Willem-Jan Fens.

Skövde
I Skövde pastorat kommer en majoritet av prästerna att viga homosexuella par.
– Vi är många som med glädje ska göra detta, även om det naturligtvis finns undantag, säger komminister Susanne Rikner.

I Skultorp säger kyrkoherden Kjell Knutas att både han och den andra prästen är beredda att viga homosexuella par.

Bengt A Gustavsson, kyrkoherde i Norra Billings pastorat kommer att viga homosexuella par, men kan ännu inte svara för hur de andra prästerna i pastoratet ställer sig.

Skara
Alla som vill bli vigda kommer ges möjlighet.
– Det finns olika synpunkter och visst är det några som kommer säga nej. Men kanske är det fler som ändrar sig nu när beslutet är taget, säger domprost Anders Alberius.

Tibro
I Tibro pastorat finns det delade åsikter och homoäktenskap och vissa präster kommer säga nej. – Men jag kommer att viga samkönade par, säger kyrkoherde Pia Svantesson.

Tidaholm
I Tidaholms pastorat är Agnetha Karlsson kyrkoherde.
– Det blir inga som helst problem att viga homosexuella, säger hon. Agnetha Karlsson kan inte säga exakt hur många av de övriga prästerna som är beredda att medverka, men utgår från att flera av dem är redo.

Vara
Leif Nordlander, kyrkoherde i Vara pastorat, tror att många präster kommer säga nej till att viga homosexuella par.
– Detta är ett dåligt underbyggt beslut där kyrkomötet kör över församlingarna. Äktenskapet är en historisk institution som funnits i 2000 år, nu ändrar ett politiskt penndrag detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".