De två unga män som åtalats för att ha misshandlat en 51-åring till döds i Mariestad förnekar brott. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
Mariestad

Nekar till att ha dödat 51-åring

Den 18-åring och 20-åring som åtalats för att ha misshandlat en 51-årig man till döds i Mariestad, nekade i dag till alla anklagelser, när rättegången mot dem inleddes.

De erkänner att de befunnit sig på platsen, men inte att de orsakat mannens skador.

– Han förnekar brott och har ingenting med det här att göra, säger 18-åringens advokat Tore Brandtler.

– Han förnekar grov misshandel och vållande till annans död. Vår hållning är att han ska frikännas, säger 20-åringens advokat Tomas Berner.

Misshandlades vid järnvägsstationen
Det var vid tre-tiden på natten som åklagaren menar att den 51-årige mannen var ute och cyklade och misshandlades vid järnvägsstationen i Mariestad.

Han fick två allvarliga skador av vad som rättsläkaren tror är en kniv.

Dels höggs han i nacken, där kniven gick 10 centimeter in i kroppen, och dels i ansiktet.

Efter misshandeln cyklade mannen hem på sin för dagen nya cykel, som under färden solkades ner av blod.

Avled efter blodförlust
Han parkerade cykeln, tog sig upp för trapporna, och satte sig i soffan.
Där avled han av blodförlust med cykelnyckeln i handen och telefonen framför sig på bordet.

De båda åtalade verkade i dag samlade i rätten och reagerade inte nämnvärt när åklagaren läste ur obduktionsprotokollet.

Den bevisning som finns mot dem ger advokaterna inte mycket för: att de synts på övervakningskameror, att 18-åringens kläder är försvunna och att det fanns blod på 20-åringens skor.

– Han bara säger att han bytt om hemma eller där han bor och vad som sen hänt med kläderna vet han ingenting om, säger Tore Brandtler.

– Det finns ett litet blodspår på min klients skor, det är korrekt. Frågan är vid vilken tidpunkt och under vilka omständigheter som det blodspåret kommit dit, säger Tomas Berner.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".