Utebliven löneökning oroar facket

Vårdförbundet i Skaraborg är starkt kritiskt till att Sveriges kommuner och landsting vill säga upp avtalet, vilket innebär att sjuksköterskorna inte kommer att få en löneförhöjning på 2 % nästa år som det har varit sagt.

För Vårdförbundet kom det här som en total överraskning, säger Mariette Björn, samordnare för Vårdförbundet i Skaraborg.

--Det kom ju nästan som en chock, för vi tycker att vi har tagit vårt ansvar redan med att skriva det här treåriga avtalet, säger hon.

Vårdförbundet anser tvärtom att en tvåprocentig löneökning var i minsta laget för medlemmarna.

– Vi som är medlemmar i Vårdförbundet är ju högskoleutbildade och välutbildade, och är en  stor del av vårdens utveckling. Vi anser oss vara felavlönade, och då är inte två procent någon stor löneökning.

Stora omplaceringar på gång

Fackförbundet kritiserar inte bara det  faktum att Vårdförbundets medlemmar kan bli utan sin löneökning under nästa år, det kommer även att ske stora omplaceringar av personal på Skaraborgs sjukhus.

– De tycker att färre ska göra mer tydligen, och då blir det inte precis någon bra vård av det. Jag vet snart inte vem som ska ta hand om patienterna, om vi ska produktionsöka samtidigt som vi ska dra ner, säger Mariette Björk.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".