Soldater från samma skvadron, i Afghanistan tidigare i år. Foto: Henrik Klingberg/ Försvarets Bildbyrå
Karlsborg

K3-soldater till Afghanistan

Den förstärkning av svenska soldater som kommer att skickas till Afghanistan i början av november, kommer från K3 i Karlsborg.

Den första valomgången i presidentvalet i Afghanistan hölls i augusti, men eftersom valdeltagandet var lågt och ingen av kandidaterna fick tillräcklig majoritet, hålls en ny valomgång den 7 november.

Då ska K3-soldaterna redan vara på plats och arbeta för att höja säkerheten kring just presidentvalet.

Rycker in med kort varsel
Plutonen, som består av ett 50-tal soldater och officerare med bred kompetens, är anställda just för att kunna rycka in med kort varsel.

– Det finns ju krafter där nere som försöker förhindra människors rätt att välja sina ledare, och då är nödvändigt att det finns soldater på plats för att garantera säkerheten för människor, säger Jens Ramhöj, informatör på K3.

"Ska skydda befokningen"
Soldaternas vardag i Afghanistan kommer att bestå av mycket patrullering. De ska visa sin närvaro, skydda vallokalerna och ingripa om något händer. 

– De ska skydda befolkningen så att de kan gå i skola, rösta i val och tjäna sitt uppehälle, säger Jens Ramhöj.

Hur farligt är uppdraget?

– Det är en komplex situation nere i Afghanistan i dag och riskerna har ökat efter hand. Varje vecka råkar svenska soldater ut för någon form av beskjutning, så det är naturligtvis ett farligt uppdrag. Men vi tränar för att det ska bli så säkert som möjligt.

Hur ser förberedelserna ut nu?

– Utrustningen är till stora delar packad. Nu måste alla bara uppdateras på läget och packa det sista, sen kan man ge sig i väg.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".