Jonny Sarebrink är missnöjd med köerna till magnetröntgen i Skaraborg. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
Skaraborg

Oacceptabel väntan på röntgen

Minst nio månaders väntan, det beskedet fick Falköpingsbon Jonny Sarebrink när han ville få en tid på Kärnsjukhuset i Skövde för en magnetröntgen av sin smärtande nacke och axel.

Jonny Sarebrink försöker hyvla av en skiva ost, men vissa dagar är det omöjligt, smärtan är för stor. Två diskar i nacken är nedslitna och han har artros i en axel och arm. För att stå ut måste han ta åtta värktabletter om dagen. När Jonny har vänt sig till läkare säger de att han behöver göra en magnetröntgen men en väntetid på nio till tio månader är helt enkelt för mycket.

– Ja, man tycker på ren svenska att det är för jävligt. Det är väl inte den sjuka personen som ska behöva göra jobbet? Man tycker att det ska fungera i en så stor organisation som sjukvården ändå är, säger Jonny Sarebrink.

Beror på vibrationer
3 år togdet för Skaraborgs sjukhus att skaffa en tredje magnetkamera i Skaraborg. Den invigdes i fredags. Anledningen till förseningen är att apparaten vibrerar så mycket att särkilda bygglösningar krävts. Något som inte gått att förutse, enligt sjukhusledningen.

– I Lidköping är det lerbädd, och det har behövts pålning för att kunna använda magnetkameran, säger sjukhusdirektören Birgitta Molin-Melander.

Annan förklaring
Jonny Sarebrink fick veta att de långa köerna berodde på problem med bokningssystemet.

– Det berodde på att de hade nytt bokningsprogram som inte fungerade och det vara bara till att vänta. Jag har ingen förståelse alls för ett sådant svar, det låter som ett svepskäl.

– Ja, det stämmer också. Vi har haft problem och håller på att lösa det med leverantören, säger Birgitta Molin-Melander.

Fick tid i Göteborg
När Jonny så vände sig till en privatläkare tog historien vändning. Han ordnade en röntgentid i Göteborg om bara några veckor.

– Man kan ju fundera på varför det är tio månaders väntetid i Skövde när andra landsting ligger på 2-3 veckor? Det skiljer ju åtta-nio månader i tid. Om det går att operera hoppas jag verkligen på det. Men då får man väl ställa sig i kö och vänta ytterligare.

Behandlar många
Enligt sjukhusdirektören Birgitta Molin-Melander så har Skaraborg, trots problemen, en mycket hög produktion av magnetröntgenundersökningar.

– Vi gör 1000 fler undersökningar än riksgenomsnittet. Vi måste titta på om skaraborgarna har ett större behov av magnetröntgen än andra, säger Birgitta Molin-Melander.

– Vi kommer att vara i balans med köerna till senvåren, beräknar sjukhusdirektören.


Stina Banck

stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".