Mariestad

Hemlig plan ska rädda anstalten

Kriminalvårdens två anstalter i Mariestad: Johannesberg och Mariestadsanstalten - hotas av nedläggning efter helgens besked från kriminalvården. Och 75 tjänster kan försvinna. Orsaken är att myndigheten vill spara pengar.

Redan för två veckor sedan kom tecken på att anstalten Mariestad skulle få svårt att ta plats i kriminalvårdens nya bantade kostym, när SEKO-facket uttryckte oro, bland annat för att just anstalten i Mariestad skulle läggas ner. I förra veckan förklarade kriminalvårdens generaldirektör, Lars Nylén, för Dagens Nyheter, att anstalten i Mariestad kommer att läggas ner.

– För mig så är det här ingen nyhet, det är därför som vi har tillsatt en arbetsgrupp tillsammans med ledningsgruppen på kriminalvårdsstyrelsen, säger kommunalrådet i Mariestad, Ulla Göthager (S).

Även om Mariestad skulle fortsätta ha en storanstalt, så skulle byggnaden få överges. Något som också tidigare har lett till spekulationer om anstaltens framtid. Dagens anstalt uppfördes 1848 och är ett av landets äldsta fängelser.

Men trots de allt mer definitiva och dystra beskeden, så vägrar Ulla Göthager att acceptera att en av stadens största arbetsgivare lämnar orten.

– Vi har en arbetsgrupp och arbetar med ett koncept, jag lär får återkomma om det.

Ulla Göthager vill bara säga så mycket, att de tidigare planerna på nybyggnation inte längre är aktuella, och att kommunen inte heller kommer att satsa pengar på att få anstalten att fortsatt finnas i Mariestad.

– Det det här egentligen handlar om är att regeringen måste skjuta till mer pengar.

Och hur kan anstalten bli kvar om regeringen inte skjuter till pengar?

– Jag återkommer med detta, säger Ulla Göthager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".