Metallfackets ordförande Ola Bertilsson är lättad, men varnar samtidigt för fler varsel. Foto: Tomas Ek.
MARIESTAD

Electrolux kvar i Mariestad

Uppdaterad 13:08
De anställda vid Electroluxfabriken i Mariestad får behålla jobben. Styrelsen har nu fattat formellt beslut om att produktionen av kylskåp i Mariestad ska fortsätta. Ett varsel som lades i september gäller dock fortfarande.

I dag kom det formella beskedet från Electroluxledningen om att fabriken i Mariestad har en framtid och jobben för runt 460 personer är säkrade.

– Det här är jätteviktigt, nu vet vi att vi har en stabil grund att stå på, säger facket ordförande Ola Bertilsson.

Känner stöd från kunderna
Förklaringen till det positiva beslutet kring kylskåpstillverkningen är att företagsledningen känner ett stöd från de svenska och de nordiska kunderna, säger Electroluxchefen Hans Stråberg till TT. 460 personer i Mariestad får därmed behålla sina jobb.

Det som avgjorde till Mariestads fördel är att man inte bara ska tillverka kylskåp till privatkonsumenter, utan också kylanläggningar för industrin.

– Vi kommer att ha två ben att stå på med insdustriella produkter och vanliga kylar och frysar. Vi kommer att ha en stark bas att stå på nu, säger Ola Bertilsson.

Risk för fler varsel
Samtidigt finns risk för nya varsel under 2010 i samband med ombyggnad till en mer effektiv fabrik som är tänkt att starta 2011. Det har talats om uppåt 90 tjänster som kan bli övertaliga, men Ola Bertilsson säger att det är idag är svårt att veta vad som händer.

– Det är ingen som vet hur konjunkturen ser ut då, finns det ett stort behov av våra produkter så blir det ett annat läge, säger Ola Bertilsson.

Produktion flyttar till Sverige
Samtidigt som beskedet om att fabriken blir kvar, kommer också nyheten att all utveckling av diskmaskiner flyttas till Sverige från Tyskland, Italien och USA. Det handlar om 70 nya jobb i Sverige.

I september varslades 90 personer om uppsägning vid fabriken i Mariestad och det är ett varsel som ligger kvar, trots att kylskåpstillverkningen fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".