Mariestad

Oro bland kriminalvårdare

Bland de anställda inom kriminalvården i Mariestad är osäkerheten stor inför framtiden. I helgen pekades ju Mariestad ut som en av de orter där två anstalter kan försvinna av besparingsskäl, vilket hotar runt 80 tjänster.

Det är Johannesberg och Mariestadsanstalten som pekats ut som nedläggningsobjekt, något som i så fall gör att hälften av de cirka 170 jobben inom kriminalvården i Mariestad kan försvinna.

– Folk är väldigt oroliga naturligtvis, man vet inte hur framtiden ser ut, säger Per Andersson som är ordförande för fackförbundet SEKO:s sektion i Mariestad.

Om generaldirektörens utspel är allvarligt menat, eller om det här är ett förhandlingstaktiskt utspel för att få mer pengar, är svårt att säga.

Men i Mariestad har man jobbat hårt för att få en ny anstalt till kommunen eftersom det utdömda gamla fängelset på sikt ska försvinna.

Kommunen har erbjudit Kriminalvården ett mycket förmånligt pris för en ny anstalt. Per Andersson hoppas att det ska vara en fördel för Mariestad i det här pressade läget, att avveckla Mariestad vore samhällsekonomiskt vansinne, menar han.

– Kommunen har ju gått in med garantier om hyreskostnad, samhällsekonomiskt är det en katastrof om vi inte får bygga i Mariestad, avslutar Per Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".