Grästorp

Högg vårdare med yxa

En man och en kvinna på ett behandlingshem i Grästorp nekades på måndagskvällen medicin, eftersom personalen bedömde dem som spritpåverkade. Resultatet blev att tre vårdare attackerades med yxa och kniv.

En 38-årig man sitter anhållen bland annat för mordförsök efter tumultet på vårdhemmet. En manlig vårdare fick skador i ansiktet och fördes till sjukhus, och en av två kvinnliga vårdare blödde kraftigt från armen när hon kördes i väg med ambulans.

– Vi har bland annat tagit en yxa i beslag, säger utredaren Ulf Kullander på Länskriminalpolisen i Skövde.

Inga livshotande skador
En av de tre anställda har nu fått lämna sjukhuset, medan de två andra får stanna kvar för provtagningar, enligt behandlingshemmets personalchef, Marie Olander.

– Ingen har fått några livshotande skador, säger Ulf Kullander.

Den misstänkte mannen greps kort efter bråket, efter att han försökt fly i en stulen tillsammans med en kvinna från vårdhemmet. Kvinnan är inte misstänkt för något brott.

Utöver mordförsök på den manlige vårdaren, är mannen misstänkt för rån eftersom han tvingade till sig medicin av personalen. Han är också misstänkt för grov misshandel av de kvinnliga vårdarna och för bilstöld.

Psykolog kallas in
På behandlingshemmet har personalförstärkning kallats in och de boende kommer att erbjudas samtal med psykolog och annan expertis från hälso- och sjukvården.

Under dagen kommer också vittnen ur personalen att förhöras av polisen, och en teknisk undersökning kommer att göras på brottsplatsen.

Behandlingshemmet har ett fåtal permanenta boenden och korttidsplatser där vuxna med psykiska funktionshinder som behöver hjälp i sin vardag vistas.

Kompetent personal
På Länsstyrelsen som har tillsynsansvar för liknande vårdhem, är reaktionen återhållsam på det som hänt.

– De har ett tillstånd och har den kompetens som behövs. Saker kan gå överstyr och hända, trots att man gjort allting rätt, säger socialkonsulenten Annalena Berndtsson.

Den senaste tillsynen gjordes i december förra året, och det fanns då inga anmärkningar mot verksamheten. Trots det kommer länsstyrelsen att gå vidare för att utreda ärendet.

– Vi kommer att höra vad som händer och vad man kommer att göra efter det här.

Kommer det att innebära något för tillståndet?

– Det vet jag inte i dagsläget, avslutar Annalena Berndtsson.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".