Unik rättegång mot webbpedofil

I dag inleds rättegången i Svea Hovrätt, mot en 33-årig nordupplänning som under lång tid hotat och tvingat ett stort antal flickor att ha sex framför sina webbkameror.

Det handlar om ett sextiotal flickor som mannen misstänks ha tvingat till att visa sig för honom på internet. Nio av flickorna kommer från Västra Götaland.

Rättegången följs med stort intresse av juridisk expertis eftersom hovrättens syn på saken väntas ha betydelse för hur andra rättsfall ska bedömas.

– Det handlar om ett unikt fall, dels genom det stora antalet flickor som utsatts, och dels genom mediet. Det här kommer vi ser mer av i framtiden, säger Thomas Bälter Nordenmann som är åklagare i ärendet.

I tingsrätten talade du om "digitala våldtäkter"?

– Ja, en av flickorna har tvingats att onanera och slicka på fingrarna, och göra andra saker. Gärningsmannen sitter på andra ändan av en datalina, men annars är det samma sak, och lika allvarligt tycker jag, säger åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".