Här kommer bommarna sättas upp. Foto: Christopher Johansson/SR Skaraborg
JÄRPÅS

Olyckskorsning får bommar

Nu ska järnvägskorsningen i Järpås byggas om. På platsen omkom en person efter en tågkollision tidigare i år. Platsen ska förses med bommar av Banverket. Något som hemtjänsten i Järpås gläds åt.

I dag finns varningssignaler men i höst kommer en förändring att ske vid järnvägskorsningen i Järpås. En helbomsanläggning ska konstrueras. Ett bra initiativ tycker Annelie Jansson vid hemtjänsten i Järpås som varje dag passerar över rälsen.

– Det är väldigt bra att de tar saker och ting på allvar eftersom det är vår arbetsmiljö, säger hon till Radio Skaraborg.

I våras omkom en ung man efter en kollision med ett tåg på den här platsen. Trots att Banverkets utredning visade att varningssignalerna fungerade som de skulle så tycker många att säkerhetsläget inte är ultimat.

Krävt bättre säkerhet länge
Hemtjänsten i Järpås har därför under flera års tid krävt bättre skydd vid korsningarna eftersom de passerar de här platserna utmed Kinnekullebanan varje dag. För två år sedan skadade sig en av Annelie Janssons kollegor under ett pass.

– Hon blev påkörd av tåget. Efter det har vi blivit uppmärksamma.

Men nu ska just den här platsen, på sträckan mellan Järpås och Stora Levene, alltså få en helbomsanläggning under hösten.

Annelie Jansson är som sagt glad över Banverkets beslut att stärka säkerheten men säger också att det behövs på fler ställen i trakten.

– Vissa är skyltade men det är inte tillräckligt för det är skymd sikt.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se
Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".