Bror Hedlund på handelsanställdas förbund i Skövde Foto: Lisa Andersson /SR Skaraborg
Skaraborg

Butikspersonal okunnig om läkemedel

Från och med i nästa vecka är det fritt fram för dagligvaruhandeln att börja sälja receptfria läkemedel. Men Handelsanställdas förbund i Skövde tycker inte att personalen fått tillräcklig utbildning inför säljstarten.

Det finns inga lagar som reglerar hur butikspersonal får eller inte får uttala sig om läkemedel. Men redan nästa vecka ska personalen ute i butikerna handskas med produkterna.

– Man behöver ha en kompetenshöjning bland personalen, för det här handlar ju även om stöldbegärliga produkter och därmed krävs säkerhetsutbildning, säger Bror Hedlund på Handelsanställdas förbund i Skövde.

Hänvisa till informationstext
Branschorganisationen Svensk Daglivaruhandel har tagit fram direktiv som butikerna kommer att följa vid försäljning av receptfria läkemedel. Man har då valt att låta personalen hänvisa till bipacksedeln eller närmsta apotek vid frågor eftersom de inte vill riskera att ge felaktig information.

– Det är illa hanterat, man borde tänkt igenom omständigheterna och haft en handlingsplan redo, säger Bror Hedlund.

Att ge personalen kompetenshöjande utbildning skulle bli alldeles för dyrt för handlarna menar man på Svensk daglivaruhandel och att läkemedel skulle vara särskilt stöldbegärliga och därmed vara en arbetsmiljöfråga håller man inte med om.

Tar inte åt sig kritiken
Thomas Svaton, vd på Svensk Dagligvaruhandel, svarar på kritiken om att det inte skulle finnas en ordentlig handlingsplan inför nästa vecka.

– Det har inte funnits mycket tid att förbereda sig på, men trots det har vi arbetat fram ett kontrollprogram och riktlinjer, så den kritiken tar jag inte åt mig, säger han.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".