SKARA

Kor föredrar hackat foder

Bönder kan tjäna en hel del på att skörda helsäd sent på säsongen, om de tänkt använda den som foder till nötkreatur. Dessutom föredrar korna att säden hackas före servering.

Forskning av doktoranden Bengt-Ove Rustas på Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara visar att lantbrukarna får större nytta av helsäden om den skördas senare hellre än tidigt på säsongen. Dels får lantbrukarna en större skörd och dels äter djuren mer av fodret.

– Det är generellt så att när ett grovfoder mognar och blir torrare så äter djuren mer. Fiberhalten påverkas också. När fodret blir torrare sjunker fiberandelen och djuren äter mer även vid sen skörd.

I Sverige förvaras oftast helsäden i rundbalar medan man utomlands hackar fodret och använder silos som förvaring. Strukturen blir då olika på fodret och det påverkar också hur mycket djuren är villiga att äta av fodret.

– Vi har jämfört hackat helsädesensilage med hellångt från rundbalar, och vi såg då att konsumtionen ökade när fodret hackades.

Han tror att främst unga nötkreatur föredrar det hackade fodret eftersom sträva delar av säden finfördelas och sticks mindre i munnen.

– Det är djuren känsliga för så vi tror i första hand att det är det som gör att de äter sämjre av det ohackade fodret.

Bengt-Ove Rustas presenterar sina forskningsresultat i en färsk avhandling.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista