MARIESTAD

Bättre skydd vid fängelsebesök

Kvinnor som misshandlats och kränkts av en make eller sambo, fortsätter ofta relationen trots att mannen döms till fängelse. Kriminalvården i Mariestad sprider nu ett nytt sätt att arbeta, för att stötta brottsoffer att förändra sin situation.

Besöken hos gärningsmännen i fängelset är många, från kvinnor och barn som utsatts för våld och övergrepp. Därför pågår nu i Mariestad ett projekt som ska leda till ett nytt arbetssätt inom hela Kriminalvården.

Det handlar om så kallade brottsofferslussar - där det före ett besök görs nogsamma undersökningar om det finns risk för att den skadliga relationen kommer att fortsätta. Om så är fallet nekas besöket.

– Vi måste bli bättre på att inte utsätta brottsoffer för fara, säger Fredrik Olausson som är chef för Kriminalvården i Mariestad och som leder projektet.

Om det i stället finns möjligheter att förändra situationen för de inblandade, så är det kriminalvårdens uppgift att hjälpa till med det. Det säger Hanna Harnesk, som är expert i projektet.

– Vi ska komma ihåg att vårt yttre skalskydd med murar, stängsel och galler kan tillhandahålla en möjlighet för brottsoffret att känna sig trygg att komma och möta sin gärningsman.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista