Grästorp

Många vill bli skrämda i spökhuset

Omkring 2 500 personer kommer varje år till Grästorp för att bli skrämda i ortens två år gamla spökhus.

Det var i november för två år sedan som Stefan Bodhall och hans familj öppnade sitt spökhus, inhyst i den gamla Oskarsskolan.

Den har i småstadsidyllen förvandlats till ett skräckens näste, med osaliga väsen och mörka krafter. Eleverna har ersatts med kedjerasslande spöken i korridorerna.

– Jag tror att många vill bli frivilligt skrämda under ordnade former, säger Stefan Bodhall.

Den gamla skolan är byggd 1912 och har varit skola fram till 2006 då Stefan och hans familj köpte den. Därmed kunde en dröm gå i uppfyllelse.

– Det var tanken redan när vi köpte huset att det skulle inredas till ett spökhus. Att få ha en egen nöjesattraktion har funnits med med sedan jag var liten, säger han.

De läskiga platser som passeras är bland annat en gammal vind, en bortglömd kyrkogård, en mörk labyrint och en ödslig hotellkorridor där obehagliga överraskningar väntar.

– Man kan undrar varför folk vill utsätta sig för sånt här men vårt system fungerar ju så att vi går från anspänning till avspänning. Det känns skönt när vi får slappna av efteråt, säger Karin Kronberg, som är lektor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde.

Torbjörn Nilsson
torbjorn.nilsson@sr.se

Pernilla Wadebäck
pernilla.wadeback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista