Mariestad

Kräver att misstänkta släpps fria

De två unga män, som står inför rätta vid Skaraborgs tingsrätt misstänkta för grov misshandel av en 51-årig man i Mariestad som senare avled av skadorna, bör släppas när rättegången avslutas. De anser de båda männens advokater.

Rättegången inleddes i fredags, men har fortsatt i dag.

– Jag kommer att yrka på att min klient ska frikännas helt. Även om han döms så finns det inte längre skäl för någon häktning, säger advokat Tore Brandtler.

I dag är hans klient obligatoriskt häktad eftersom han varit misstänkt för ett betydligt allvarligare brott, mord, som kan ge minst två års fängelse.

– Men det är ju borta nu och han kan inte försvåra brottsutredningen, anser Tore Brandtler. Åklagaren kan yrka på att han ska vara häktad för att det finns risk för fortsatt brottslighet. Men han är inte dömd än så då ska han inte vara häktad för det heller.

– Utifrån juridiska utgångspunkter ska han inte vara häktad.

Kvinnan, som är målsägare i målet, har reagerat starkt på att det nu finns en risk att domstolen släpper de båda unga männen.

– Det handlar om känslor och inte juridik, säger Tore Brandtler.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista