Många idrottsföräldrar gör fel

Föräldrar till idrottande barn ska applådera eller stå tysta och ta hand om kläderna, anser unga idrottsutövare enligt en bok om ettiket bland idrottsföräldrar.

Enligt Annelie Wikman, som är en av dem som skrivit boken, beter sig många föräldrar olämpligt på läktaren när deras barn idrottar.

– Föräldrar kan uppträda riktigt otrevligt faktiskt. Det finns unga domare som slutat på grund av att föräldrar på grund av att föräldrar hånat dem och skrikit fula saker.

Vill att barnen presterar väl
Bakgrunden till föräldrarnas beteende är komplext, menar Annelie Wikman.

– Det är inte så att föräldrar vill sina barn illa - tvärt om så vill vi ju våra barn väldigt, väldigt väl. Men många föräldrar vill att barnen ska prestera och vara duktiga, vinna och göra mycket mål.

De barn mellan 6 och 12 år som författarna intervjuat vet precis hur de vill att föräldrarna ska bete sig på och kring idrottsplanen.

– Man får inte fjanta sig, inte sjunga högt och inte heja på det andra laget. Man får inte skrika på barnen, inte skratta om någon gör fel och heller inte tala om: "gör så här". Däremot så får man klappa händerna, stå tyst och hålla koll på kläderna. Föräldrar ska synas men inte höras så mycket. Och definitivt inte störa!

Ämnet aktuellt på handbollscup
På fredagen när en av Sveriges största handbollscuper i Skövde - Skadevi Cup - inleds, är ämnet idrottsföräldrar mer aktuellt än någonsin. Handbollsföräldern Carina Linder har sin uppfattning klar kring hur föräldrar ska bete sig när barnen är ute på planen.

– Man kan berömma och heja fram och sporra dem. Det andra får tränarna ta, om domarna gör fel och så. Fast det är svårt att vara tyst ibland om det är spännande!

Hon berättar att man som förälder uppe på läktaren ser bra vad som sker på planen och lätt upptäcker domarfel.

– Fast det är domarna som dömer, så är det ju. En del föräldrar har svårt att hålla tyst då.

Pernilla Wadebäck
pernilla.wadeback@sr.se
Margareta Lilja
margareta.lilja@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista