Etiska regler kring begravningar

Varje församling i Svenska kyrkan ska numera ha etiska regler omkring begravningar. Det är följden av avslöjandet i tv-programmet Uppdrag granskning förra året, där det visades hur kistor krossades vid gravsättningar.

Niclas Sjöberg, som är arbetsledare på kyrkogårdförvaltningen i Skövde, säger att ett skriftligt dokument om de etiska reglerna behövs.

– Man har tyckt att man har behövt något skriftligt så att människor kan läsa hur det går till i samband med begravningar. För man får mycket frågor om det och det pratas mycket om det, så det är nog egentligen inte så dumt, säger han.

Oro efter tv-program
Efter Uppdrag gransknings avslöjande att kistor krossas vid gravsättning har personalen i Skövde fått frågor om liknande saker kan ske också här.

– I samband med programmet fick vi många frågor om vi behandlar kistorna på samma vis eller hur vi gör, om kistor går sönder och så där. Men vi lugnar dem och säger att de som jobbar här sköter detta på ett väldigt fint sätt.

Etiken tas på allvar
Niclas Sjöberg medger att etik inte är något som man dagligen diskuterar med kyrkogårdspersonalen. Men han poängterar att man ändå är noga med att sköta grävningen av gravar på ett värdigt sätt.

– När det gäller gravgrävning och gravfyllning och kontakter med anhöriga så är vi väldigt noga med att det ska vara ordentligt och etiskt.

Säkerhet och etik kring begravningar och kremering är ämnen som tas upp på Sankta Birgittas kykogård i Skövde på lördag, då personal svarar på besökarnas frågor.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista