SKARABORG

Villainbrotten ökar

Allt fler skaraborgare utsätts för inbrott. Nästan 270 bostäder har fått påhälsning i år, vilket är en kraftig ökning jämfört med samma period i fjol. Det visar polisens statistik.

En del av ligorna använder redskap som kan sägas vara ovanliga i inbrottssammanhang. Främst i Lidköping, Floby och Karlsborg har borrmaskiner använts vid flera inbrott på senare tid.

Gärningsmännen har borrat sönder fönsterkarmar för att på så sätt komma åt låset på insidan. Därefter har tjuvarna gått in och sökt igenom huset. I vissa fall har de till och med tätat borrhålen efter sig.

Yrkestjuvar som städar upp
Den metod där tjuvarna städar och gör i ordning efter sig är en modell som oftast tillskrivs yrkestjuvar som jobbar över stora geografiska områden och som på kort tid kan stjäla i hop gods för stora värden.

Polisen tror att aktiviteten hos ligor av det här slaget gör att inbrotten ökat så pass mycket i år, en ökning som slår igenom även på nationell nivå.

Använder klassisk kofot
En annan grupp yrkeskriminella arbetar på ett annat sätt. Deras motiv skiljer sig från den förra gruppens. Det handlar i stället i första hand om att stjäla för att få pengar till droger. Tjuvarna använder klassiska redskap som kofötter för att bryta sig in i husen, och det blir ofta stökigare på brottsplatsen när de varit framme.

Gemensamt för bostadsinbrott är att det är svårt för polisen att få tag på tjuvarna. Oftast krävs DNA-spår för att binda en gärningsman - om man inte lyckas gripa tjuven på bar gärning.

Få brott klaras upp
Polisen i Skaraborg uppskattar att bara några procent av alla inbrott någonsin blir lösta. Polisens tips till villaägare boende i tätort är att installera ett eget villalarm för att minska risken för påhälsning av inbrottstjuvar.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista