SKÖVDE

Populärt med minnessaker på gravarna

Gravarna på kyrkogårdarna pyntas annorlunda nu än för några år sedan. Det blir allt vanligare att anhöriga sätter till exempel fotografier och andra minnesaker i gravgruppen. Och man får lov att smycka och pynta som man önskar - så länge man inte stör någon annan.

 Så länge man håller sig inom gravplatsen som tilldelats och inte väljer gravprydnader som väcker anstöt hos andra människor, så finns det inga restriktioner säger Niclas Sjöberg på kyrkogårdsförvaltningen i Skövde.

– Det får inte störa andra människor eller folkgrupper. En grav som du sköter får du göra ungefär som du vill med. Det finns inte mycket restriktioner, berättar han.

Vanligt med kramdjur och foton
Viola Persson som har arbetat 19 säsonger som kyrkogårdsarbetare i Skövde har på nära håll sett hur utsmyckningen av gravar har förändrats genom åren.

– Det har blivit mer och mer grejer på gravarna. Det är inte bara granris och en krans, utan allt möjligt som stenar med text, kramdjur, fotografier och kort som man skrivit någonting på.

Men det är inte alla som sköter om sina gravar. Orsaken kan vara tidsbrist eller att man bor långt i från platsen där graven finns.

– Det ser verkligen illa ut på en del gravar, och då tycker jag synd om dem som sköter sina. Om det till exempel är tre i rad och så nästa som är helt igenväxt, det ser jättetråkigt ut faktiskt.

Okej lämna över ansvaret
Viola Persson tycker att de som inte har möjlighet att ta hand om gravarna borde lämna över ansvaret till kyrkogårdsförvaltningen.

– Jag menar, om man bor i Stockholm eller Göteborg och har en grav i Skövde så är det ju omöjligt att komma hit varje vecka. Då tycker jag absolut att de ska låta oss sköta det.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista