Lidköping

Kistor i jord utan gravsten

En kistminneslund med anonyma gravar har nu invigts i Lidköping.

Till skillnad från de vanliga minneslundarna på kyrkogårdar där urnor begravs handlar det här alltså om hela kistor som grävs ner anonymt.

– Jag tror det är bra att man får fler alternativ. När man valt kremering har man ju haft många fler alternativ att välja mellan, säger Anders Alsterhag som är kyrkogårds- och fastighetschef i Lidköpings församling.

Anonyma gravar
Kistminneslunden får sin plats i mitten av kyrkogården på Södra begravningsplatsen i Lidköping. Mellan frostiga granar och buskar visar Anders Alsterhag den tänkta ytan. Det är två gräsområden där de anonyma gravarna kommer att få sin plats.

– Vi kommer att komplettera med en hållare för ljus eller lösa blommor i vas.

Inspirationen kommer från Jönköping, berättar Anders Alsterhag. Där har en kistminneslund funnits sen tio år tillbaka. Först nu efterfrågades samma sak i Lidköping och då blev lunden verklighet.

Tveksam kyrkogårdsbesökare
Men ändå väcks en viss tveksamhet kring konceptet. Margareta Linnarsson blev förvånad över nyheten.

– Det känns lite konstigt att det ska vara anonymt. För mig innebär en kista att man har en plats med en gravsten.

Men behovet finns att bli begravd anonymt i kista istället för att bli kremerad, säger Alsterhag.

– Det ligger i tiden att man vill vara mer anonym, även efter sin död. Dessutom tror jag att många tycker att det känns betungande att sköta och ha ansvar för en grav.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista