Nya rutiner hotar secondhand

Secondhand-butiker hamnar i gungning, när nya skatteregler för begagnade varor väntas införas. Om Sverige väljer att följa EU:s momsdirektiv väntar moms och pappersarbete för många ideella organisationer, med knappa resurser.

Bland annat i Tidaholm växer nu en oro för om branschen kan klara sig på samma villkor som detaljhandeln i övrigt, när villkoren drastiskt kan förändras.

-- Vi får ju höja priserna, annars blir det mindre pengar som går till verksamheten, säger Eva Karlström på Röda korset i Tidaholm.

Men det finns de som tror att förslaget kan vara positivt. Lars Elindersson, från Falköping representerar Moderaterna i riksdagen. Han tror rent av att det nya förslaget kan vara till second hand -butikers fördel.

– Det som kan bli problem är alla nya rutiner som införs. Men det här kommer att vara fördelaktigt, i normalfallet tjänar alla på det här.

Eva Karlström är orolig för att de nya momsrutinerna kommer bli en belastning med mycket pappersarbete.

– Det blir ju mer byråkrati, så det blir ju mer jobb för alla som håller i alla papper och sånt åt oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista