Mariestad

Självmord vanligt bland äldre

Ett hundratal av Mariestads vård- och omsorgsanställda samlades igår på Regionens hus, för att prata om psykisk ohälsa och självmordsbenägenhet bland äldre.

Även om Mariestads kommun har haft ganska få självmord på sina äldreboenden, så får man inte slå sig till ro. Det säger kommunens vård och omsorgschef Lotta Hjoberg.

– Det kan finnas gamla som är deprimerade och funderar på självmord, utan att så att säga komma till handling.

Äldre överrepresenterade
Varje dag tar en pensionär sitt liv i Sverige vilket gör gruppen överrepresenterade i självmordsstatistiken. Det är en situation som nu Mariestads kommun i samarbete med Västra Götalandsregionen vill möta på bästa sätt. 

Gårdagens föreläsningar och övningar var därför starten på ett projekt där Mariestads äldrevårdpersonal själva ska träna sig i att bemöta äldre som mår psykiskt dåligt.

Tabu
Huvudtalare igår var psykiatrikern Jan Beskow som ägnat 40 år åt suicidforskning, och han menar att ett långvarigt, om så outtalat, förbud mot att prata om självmord, har satt tydliga spår i äldrevården.

– Det handlar om att våga prata om ångest, rädsla och självmord. Många menar att det här är för känsligt för de äldre, men egentligen är det den egna rädslan som är värst.

– För att komma över den ska man öva på att prata om livet, döden och självmord med sina anhöriga och arbetskamrater, säger Jan Beskow.

Elias Vänerlöv

elias.vanerlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista