Posten backar om brevlådor

 De nya brevlådor som posten satt upp på olika platser i landet kan komma att få plockas ner.

I förra veckan beslutade posten att sluta montera upp fler brevlådor efter kritik från funktionshindrade om att lådorna var otillgängliga. Men det kan även bli så att de 3700 brevlådor som redan satts upp över hela landet kan behöva plockas ner igen.

– Det känns bra att de tar till sig kritiken som finns hos våra lokala föreningar runt om i landet, säger Maria Johansson är förbundsordförande för handikapporganisationen DHR.

Tidigare i år började posten att sätta upp sina nya brevlådor men kritiken lät inte vänta på sig.

För inkastet till de nya lådorna sitter 20 centimeter högre jämfört med de gamla för att brevbärarnas arbetsmiljö skulle bli bättre. Men i andra vågskålen hamnade personer med funktionsnedsättningar. Till exempel har nu personer i rullstol, i många fall, svårt att nå upp och posta sina brev.

Om ett par veckor
Per Ljungberg presschef på posten säger att de inom ett par veckor ska sätta sig med DHR och diskutera framtiden för de nya brevlådorna. Och det kan bli så att alla lådorna måste plockas ner igen.

– Det är klart att de måste ner, Marina Johansson på DHR. Det är konstigt att de tog fram en modell som inte fungerar för alla, att man låter utvecklingen gå bakåt.

Christer Sunesson

nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista