Kvänum

Ingen misstänkt för butiksrånet

Polisen har fortfarande inte gripit någon efter rånet mot Icabutiken i Kvänum i går kväll. Anna Jonsson som jobbar i affären är på sätt och vis inte förvånad att butiken rånades då allt fler rån sker.

Först verkar allt precis som vanligt i butiken i dag. Men mellan varuhyllorna är det många som står och småpratar, både personal och kunder. Var du här under rånet? frågar en kille kassören när han ska betala.

Det var vid niotiden i går kväll, precis vid stängning, som två maskerade män kom in och hotade kassörskan med kniv. De fick med sig en mindre summa och sprang därifrån.

Märkte ingenting
Anna Jonsson var en av de två som jobbade i går kväll. Hon befann sig ute i butikens lager och märkte därför inte vad som hände i kassan.

– Jag gick ut på kontoret och gjorde tidningsreturerna, som vi alltid gör. Sen hörde jag ett dubbelpling från kassan. Då förstod jag att något hade hänt, för så brukar vi inte kalla på varandra.

– Så jag gick ut för att kolla vad som hade hänt och då berättade hon att hon hade blivit rånad.

"Man förstår inte"
Den rånade kassörskan mår okej men är ledig i dag. Anna Jonsson däremot, är på jobbet som vanligt.

– Man förstår inte riktigt att det har hänt förrän man läser om det i tidningarna och hör om det på radion. Det tar ett tag att smälta. Men samtidigt gick det ju bra, ingen blev skadad, det är huvudsaken.

Antalet rån ökar
Enligt Brottsförebyggande rådets statistik skedde 180 butiksrån i Västra Götaland förra året. Och de senaste åren har antalet rån ökat.

Anna Jonsson har inte undrat om utan när hennes arbetsplats skulle utsättas.

– Det är ju så på landsbygden. Det blir ju mer och mer rån, det läser man om överallt. Och det tar ju ett tag för polisen att komma. Men från och med nu kanske vi ska försöka vara tillsammans i kassan, det är ju obehagligt för den som ska stänga själv, säger hon.

Polisen har gjort en teknisk undersökning av butiken i dag men har ingen misstänkt för rånet.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista