Hjo

Kommunen vill inte köpa parkvillorna

Hjo står i nuläget utan hotell efter Bellevues konkurs och nu är frågan vad som händer med de fyra parkvillorna som använts som hotellannex. De behöver rustas upp, menar Per Göran Ylander, som är före detta stadsarkitekt i Hjo Kommun.

Höstlöven täcker marken och blåsten ligger på från Vättern när vi vandrar genom Hjo Stadspark där de åtta trävillorna som byggdes mellan 1870-80 talet ligger.

– Snickarglädjen på husen har förstörts av vatten och vind, balkongräcken har påverkats starkt av vädret och det är inte lämpligt att använda balkongerna, säger Per Göran Ylander som är före detta stadsarkitekt i Hjo Kommun.

Fyra villor ägs av Hjo kommun och där är det full aktivitet med bland annat museum och dagis. De andra fyra villorna har fungerat som annex till det numera nedlagda hotell Bellevue. Vad som ska hända med den är än så länge oklart.

Catrin Hulmarker, kommunalråd i Hjo kommun, säger att kommunen inte kommer lägga bud på villorna.

– Det har jag svårt att se, vi har bekymmer med de villor som vi äger. Det är viktigt att vi får in verksamhet i husen och det kostar att underhålla dem. Husen mår inte bra av att stå tomma. I dagsläget känns det svårt att lägga pengar på villorna när vi har en ansträngd ekonomi.

Torbjörn Nilsson
torbjorn.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista