Dansbandskamp blir lönestrid

Musikerförbundet går till attack mot Sveriges Television när det gäller Dansbandskampen.

Facket hotar med stridsåtgärder om musikerna inte får betalt enligt avtalet, vilket är 3.500 kronor per person och dag, säger förbundets ordförande Jan Granvik:

- Banden får uppträda för 1500 kr per band, vilket ju inte ens räcker till mat, resor och uppehälle. Det är ju rena slavlönerna, det är ju löjligt, säger Jan Granvik.

Men ändå har de ju gått med på det?

- Ja, alltså de tvingas ju in i den här situationen som är väldigt svår för dem att hantera.

Svår eller inte. Det har ett mycket stort marknadsvärde, säger bloggaren Michael Nystås som bevakat Dansbandskampen sedan starten:

- Framför allt är det ju ett ovärderligt reklamfönster för de här banden att synas inför en och en halv miljon tittare varje lördag kväll. Det är knappt mätbart, säger han.

The Gamblers från Mariestad som ska vara med på lördag tänker inte hörsamma uppmaningen om att vägra spela, säger Conrad Bohman i bandet:

- Vi har hoppat på det här tåget och vi visste ju om redan från början vad som gällde, och vi ser det ju som att det är förhoppningsvis något som kommer att generera någonting i framtiden för oss.

Moralisk strid

Dansbandskampen görs av produktionsbolaget Baluba på uppdrag av Sveriges Television, och det är SVT som Musikerförbundet har skrivit avtal med, säger Jan Granvik.

- Vi har ett avtal med SVT som innebär att en underleverantör ska följa kollektivavtalet, vilket SVT hävdar att man har infört i sina respektive avtal med i det här fallet Baluba.

Baluba har förbundet en moralisk fajt med, säger Granvik, och nu vill Musikerförbundet se avtalen mellan Baluba och musikerna.

- Ja, alltså hur Balubas avtal ser ut nu med orkestrarna det har ju inte vi sett på individuell nivå, och det är ju det som är SVT:s uppgift nu menar jag att visa på om det är så att om avtal följs, då vill vi se det. Vår mening är att det är ett avtalsbrott som är begått och vi hanterar situationen utefter det, säger Jan Granvik.

Punktmarkering

Musikerförbundet för nu diskussioner med sina medlemmar i Dansbandskampen. Av alla deltagare är ungefär tre fjärdedelar medlemmar, enligt Granvik, och nu överväger förbundet alltså att stämma SVT för avtalsbrott men också att göra en punktmarkering genom att exempelvis ta ut ett av banden i en stridsåtgärd.

- Det kan jag inte gå in på just nu utan nu har vi de här vägarna öppna så det kan hända saker mitt i direktsändning.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista