Här vårdas unga rånare

Bara den senaste veckan har fyra butiker rånats i Skaraborg. Vid minst två av dem har gärningsmännen beskrivits som unga.

På Västgötakollektivet utanför Falköping vårdas två unga före detta rånare, 16 och 17 år gamla.

De vill varna andra ungdomar för att fastna i brottslighet:

--  De ska hålla sig undan, det håller inte i längden, förr eller senare åker man dit.

– Det är inte värt att begå rån. Visst, man får en kick första gången, men i längden går det inte. Pengarna tar ju slut snabbt, då måste man planera ett nytt.

Vad har ni för drömmar om framtiden?

– Jag vill ha jobb och familj, helst en utbildning, säger de två pojkarna som nu vårdas på Västgötakollektivet, där de just nu går i en skola med förstärkt stöd.

– Nu när man har den chansen måste man försöka komma ikapp i skolan.

Stefan Haumann är vårdare på Västgötakollektivet:

--  Det tar lång tid att jobba bort beteenden som grundas kring kriminalitet och droger. Jag tycker att kommunerna borde satsa mer på den här typen av vård, för kostnaden blir betydligt högre om de finns på utsidan och är kvar i sitt gamla beteende.

– Jag har kontakt med flera av de ungdomar som tidigare varit här och som nu har lyckats få ordning på sina liv. Så chansen finns, poängterar Stefan Haumann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista