TIDAHOLM

Snabbt nytt jobb för Volvouppsagd

Runt 900 fast anställda har fått lämna Volvo Powertrains fabrik i Skövde det senaste året. Men många har lyckats hitta nya jobb och arbetslösheten i branschen ligger nu på bara drygt tre procent. 26-åriga Johan Norell fick nytt jobb som svetsare på ett verkstadsföretag utanför Tidaholm och ser ljust på framtiden.

Johan Norell hade bara jobbat i ett och ett halvt år på Volvo Powertrain när han lämnade företaget i februari i år, efter att ha tackat ja till ett avgångsvederlag på 115 000 kronor.

Trots tuffa tider på arbetsmarknaden behövde han inte gå utan jobb länge förrän han fick nytt jobb på verkstadsföretaget Ingvar Persson i Acklinga utanför Tidaholm, där han tidigare jobbat extra på helgerna.

Igång efter tre veckor
Det tog bara tre veckor så var han i gång med jobb igen, berättar han.

– Jag har utbildning som svetsare, så det kändes som om det skulle kunna gå, men man vet ju aldrig. Jag stortrivs! Jag bor tre kilometer härifrån och det är smidigt för min del, eftersom jag har en hund som jag måste åka hem till ibland på lunchen.

Enligt Trygghetsfonden, som har hand om Svenskt Näringslivs och LO:s omställningsstöd, är det bara drygt tre procent som fortfarande är arbetslösa i västsverige trots fordonskrisen. Den siffran håller också fackförbundet IF Metall i östra Skaraborg med om.

Kompisar som fått nya jobb
Johan Norell är inte ensam om att ha fått nytt jobb.

– Några bekanta till mig har fått jobb. Och jag känner några som jobbar på Volvo Powertrain som inhyrd personal från ett bemanningsföretag.

Johan Norell jobbade som underhållsmekaniker på Volvo Powertrain. På nya jobbet svetsar han utrustning som levereras till sågverksindustrin.

– Det är jättekul. Jag kommer från ett större företag till ett mindre och är har man mer att säga till om. Volvo är ju stort och fattar stora beslut. Jag stortrivs och det kan inte bli bättre i dessa tider!

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista