Lidköping

Designelever ska ge Rörstrand nytt liv

Rörstrands kulturforum i Lidköping försöker utforma ett keramiskt center för nutida design. Därför har förstaårs elever från Beckmans designskola i Stockholm bjudits in.

På Rörstrands kulturforum och i porslinsfabriken vill de knyta kontakter inför framtiden.

– Tanken med att bjuda hit dem är att få bredda verksamheten och få in nya och intressanta projekt. Därför vill vi få kontakt med nya designelever som kommer ut från olika skolor, säger Claes Boman som jobbar på Rörstrands kulturforum.

Avsikten är bland annat att elever från de stora designskolorna ska välja att komma till Lidköping för att göra sina examensarbeten. Rörstrand vill också att designers bättre ska förstå den industriella processen för att kunna bli en bra beställare såsmåningom.

– Sen när de åker tillbaka till Stockholm och tänker porslin så vet de exakt hur hur det ska produceras på ett bra och effektivt sätt, säger Claes Boman.

Wilson Kalanzi är en av eleverna som befinner sig i Porslinsfabriken på Rörstrands center. Han hoppas att de här dagarna ska leda till att deras färdiga ritningar ska resultera i riktiga keramiska föremål.

– Vi håller på med ett kärlprojekt på skolan just nu. Då har vi tagit fram lite modeller som vi förhoppningsvis kan göra här på fabriken. Sen hoppas vi få med några riktiga koppar hem och kanske göra examensarbeten här i framtiden, säger Wilson Kalanzi.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista