Karlsborg

Skadade soldater ska få bättre stöd

Det ska bli tydligare vem som har ansvar för rehabiliteringen för de soldater som skadas under utlandstjänstgöring. Det beskedet fick Skövdpolitikern Monica Green (S) idag, när hon debatterade med försvarsminister Sten Tolgfors (M) i riksdagen.

Tolgfors berättade att regeringen kommer att lämna ett förslag om detta i början av nästa år.

– Det handlar om att Försvarets ansvar för att utreda och koordinera stödåtgärder ska förtydligas. Stödet till skadade soldater ska inte begränsas i tid, utan pågå så länge behovet kvarstår, lovar Sten Tolgfors.

K3-soldat från Karlsborg skadades allvarligt
Sveriges Radio Skaraborg har tidigare berättat om K3-soldaten Pontus Hübinette, som skadades allvarligt i en bilolycka under sin utlandstjänstgöring i Afghanistan för två år sedan.

Han är sedan dess förlamad från halsen och neråt och har fått kämpa hårt för att han ska få den rehabilitering han behöver.

Det var efter att ha hört om honom och andra som råkat illa ut, som riksdagsledamoten Monica Green började driva frågan.

I en interpellationsdebatt i riksdagen i dag krävde Monica Green ett tydligare ansvarstagande så att de skadade soldaterna slipper bollas mellan Försvaret, Försäkringskassan, Landstinget och kommunen.

Ingen tar helhetsansvaret
– Det är så många olika instanser, ingen tar helhetsansvar och den röda tråden saknas. Jag eftersträvar detta och om det är det försvarsministern menar ska komma, så välkomnar jag det, säger Monica Green.

– Personalen ska veta att den har politikens stöd före, under och efter en insats. Det är väldigt viktigt att soldaterna känner att de har fullstöd från hemmaplan. Vi ska använda alla resurser för att skapa det bästa tänkbara stödet för kvinnor och män som gör internationella insatser, lovar Sten Tolgfors.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista