Barnen ärver Riegers miljoner

Nu börjar det klarna vem som får ärva den tyske nynazisten Jürgen Rieger, som ägde Sveneby säteri utanför Töreboda.

Enligt tyska medier får den högerextrema rörelsen ingen del av mångmiljonarvet, istället går pengarna till Riegers söner. Trots detta är det fortfarande oklart vad som kommer att hända med just Sveneby.

Barnen har tydligt tagit avstånd från pappans politiska idéer, och i Tyskland drar man därför slutsatsen att de högerextrema inte får någon del alls av arvet.

Det är goda nyheter för till exempel polisen, som helst inte vill att Sveneby får ett uppsving bland högerextremister. Men det är inte hela sanningen.

Ägde fler fastigheter
Sveneby säteri var nämligen en av många fastigheter i Europa som Rieger förknippas med. En hel del av fastigheterna inryms i en stiftelse som är registrerad i London.

Stiftelsen anses kopplad till högerextrema ändamål, och själva poängen med en stiftelse är ju att till exempel anhöriga inte kan göra anspråk på den. Det finns skäl att tro att stiftelsen fortsätter att kontrolleras av just högerextremister.

Än så länge är det oklart om Sveneby ägdes av Rieger personligen, eller om han skrivit över fastigheten i stiftelsen.

Först när den frågan är besvarad, får vi veta om Sveneby utan Töreboda kommer att fortsätta ägas av högerextrema intressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista