Kontantlöst på bussarna

Från och med den 1 december kan man inte längre köpa biljett ombord på bussen - då ska alla bussar i Skaraborg vara kontantfria.

Alla bussar i Skaraborg har nu fått bankkortsterminaler. Än så länge används terminalen endast på en sträcka men de närmsta veckorna ska resten av bussarna i skaraborg börja använda sina.

Adib Ebrahim har arbetat som chaufför i elva år och kör expresslinjen mellan Karlsborg och Trollhättan, där resenärerna, redan nu, kan betala med sitt bankkort.

– Det blir perfekt om kontanterna blir borta helt och hållet. Det blir säkrare att köra buss, utan att det är stressigt eller någonting sånt, säger han.

För efter den första december är det bankkort eller busskort som gäller, då kan man alltså inte längre betala med kontanter ombord på bussen.

– Det känns skönt att bli av med pengarna, säger Karl Aaby Eriksson, huvudskyddsombud på Swebus i Skaraborg,

Flera rån mot bussarna och långa och sega förhandlingar med Västtrafik och Swebus om ett kontantstopp är nu över.

– Man måste planera sitt bussåkande lite mer, särskilt för äldre som kanske har lite problem med kortbetalningar och så, säger Sara Sjöäng använder busskort när hon pendlar mellan skövde och Lidköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista