SKARA

Fokus på skola och kulturell skillnad

På flera högstadie- och gymnasieskolor i Skara kommun fokuserar man den här veckan på hur man hanterar situationer då en elev inte tillåts eller vill delta i religonsundervisning eller skolgymnastik på grund av sin kulturella bakgrund.

Solveig Oscarsson, som är rektor på Djäkneskolan, säger att hennes skola har erfarenhet av att en del elever inte vill eller kan vara med på all undervisning.

– Det som man vara lite problematiskt när det gäller idrottsundervisningen är ju faktiskt simundervisningen. Där är det så att en del flickor med annan religion helt enkelt inte kan klä av sig i badhuset tillsammans med andra elever, och framför allt inte tillsammans med pojkar.

Separat simundervisning
Problemet har kunnat lösas genom att berörda flickor fått separat simundervisning efter stängningsdags på badhuset.

– Det är så att för att få ett betyg i idrott måste man kunna simma. Det försöker vi hitta lösningar på.

Solveig Oscarsson säger att hon är medveten om att skolans krav i till exempel idrottssammanhang kan verka kränkande mot vissa familjer med annan kulturell bakgrund än den kristna, svenska.

Svensk läroplan gäller
Men alla elever i svensk skola har rätt till undervisning enligt både svensk lag och svensk läroplan, poängterar hon. Det är en balansgång att visa hänsyn och samtidigt inte tumma på skolans uppgift.

– Det är klart att den risken finns ju naturligtvis, men så är det viktigt att vi i skolan talar om vilka regler vi har att följa. Sedan får man göra detta på ett förståndigt och klokt sätt. Vi måste stötta dem i deras rättigheter som de har i vårt land. Visst kan det i vissa lägen bli kollisioner, men då får det bli så.

Carina Grönqvist
carina.gronqvist@sr.se
Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".