Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
SKARABORG

Kommunerna vinner på nya försvaret

Publicerat måndag 9 november 2009 kl 14.37

Kommunerna kan bli vinnare när värnplikten försvinner och Försvarsmakten i framtiden i stället ska anställa soldater. Soldaterna och deras anhöriga behöver inte bara bostäder utan även arbeten efter soldatkarriären.

När den svenska värnplikten försvinner kommer soldaterna i framtiden istället att vara kontraktsanställda. Skaraborgs kommuner kommer att märka av att anställda soldater anställs hos Försvarsmakten i området mellan Vänern och Vättern.

I Skövde planerar Försvarsmakten att anställa 1000 soldater under en tio-års period. Eftersom framtidens soldater troligtvis inte kommer att se ut som dagens värnpliktiga - som ju ofta är i 18-19-årsåldern. De kommer istället att vara lite äldre och kanske även ha familjer med sig.

Tusentals soldater till Skaraborg
Roland Månsson som är garnisonchef i Skövde räknar med att rekrytera soldater från hela södra Sverige. Då behövs attraktiva boenden och arbeten här i Skaraborg, säger han.

– De kan ju behöva bostäder, kommunikationer in till sina arbetsplatser och arbete efter sin soldatkarriär.

Många kommuner ser positivt på att anställda soldater skaffar sig ett vardagsliv i Skaraborg, men det blir även en utmaning att hitta jobben, säger Thomas Johansson som är kommunchef i Karlsborg.

– Det är också den stora frågan; hur påverkar det här arbetsmarknaden totalt sett? Och de medflyttande? Och vad händer med soldaterna när de slutar att vara soldater och så vidare... Det här är en utmaning för kommunerna.

Jobb och bostäder avgörande
Han tror att det är viktigt för soldaterna att kommunerna redan från början kan erbjuda jobb och bostäder i framtiden, när tiden som anställd soldat är över.

– Det är en viktig fråga redan under rekryteringen, så det här måste vi ta på fullt allvar. Jag tror att kommunerna kommer att ha en nyckelroll i det här.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".