Skaraborg

Tyst om vårdvalet på KSS

Kärnsjukhuset i Skövde informerar inte om det fria vårdvalet. Det säger samtliga fetmapatienter som Radio Skaraborg har pratat med.

Mikael Karlsson i Skara har väntat ett helt år på sin magsäcksoperation på KSS.  Men att han själv kan vända sig till ett sjukhus med kortare väntetid kom som en nyhet för honom.

– Det har ingen sagt något om. Jag skulle gärna åka vart som helst om jag bara fick göra operationen, säger Mikael Karlsson.

Ingen av de fetmapatienter Radio Skaraborg har pratat med kände till det fria vårdvalet. Enligt det kan Mikael Karlsson själv söka sig till exempelvis S:t Görans sjukhus i Stockholm, där väntetiden för hans operation är tre månader.

Skaraborgs sjukhus skulle då få stå för notan, inklusive Mikaels resor till och från Stockholm, eftersom han har fått vänta längre än vårdgarantins tre månader.

Kirurgichefen beklagar
Kirurgichef Marga Brisman på Skaraborgs sjukhus beklagar att den informationen inte har gått fram.

– Det är tråkigt om vi brustit i informationen och vi måste i så fall bli bättre.

– Det är klart att vi helst vill ta hand om Skaraborgarna i Skaraborg, men inte av ekonomiska skäl utan på grund av att det är bättre att opereras på hemmaplan.

Men för Mikael Karlsson så är det mycket bättre att slippa vänta längre på sin operation.

– Det är jättebra om det fungerar så. Det vore guld värt för mig att få genomföra operationen. Visserligen är det sjukhusets ansvar att berätta det här för mig men jag är glad att jag fick reda på det av Radio Skaraborg.

Elias Vänerlöv

Elias.vanarlovr@se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".