Falköpings kommun ska satsa på vindkraft. Foto: Scanpix
Falköping

70 miljoner till vindkraft

Uppdaterad 16:14
Under de fyra kommande åren kommer Falköpings kommun att satsa 70 miljoner kronor på vindkraft. Målet är att kommunen ska bli självförsörjande på el i framtiden.

Falköpings kommun vill gå in som delägare i vindkraftparker eller vindkraftsatsningar där man bygger mer än tre vindkraftverk. 70 miljoner kronor ska satsas på fyra år.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Eriksson (C) är målet är att kommunen som organisation ska bli självförsörjande på el. I dag finns fem verk i kommunen.

Lokala investerare
Kraven från kommunen för att delta i vindkraftprojekt är att 50 procent av investeringen ska göras av privatpersoner, folkbokförda i Falköpings kommun, eller företag som är verksamma i kommunen.

– Det är en långsiktig hållbar satsning som kommer att ge kommunen en bättre ekonomi, samtidigt som vi satsar på en miljömässigt bra energiproduktion, säger Ulf Eriksson.

Inspirationen till vindkraftsatsningen kommer från Gotland och Danmark.

Enig kommunledning
Conny Johansson (S) kommunalråd i Falköping håller med Ulf Eriksson om att det är en riktig satsning för kommunen.

– Vi vill vara fossiloberoende. Och om vi ska leva upp till de nationella målen för vindkraft då behöver vi ytterligare 35 vindkraftverk.

Torbjörn Borg
torbjorn.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".