Alla trafikanter gillar inte nya skyltarna. Foto: Ghada Aljawabra/SR Skaraborg.

Skaraborgarna ska sänka farten

På tisdagen sänktes hastighetsgränsen på väg 49, mellan Skövde och Igelstorp, från 90 till 80 kilometer i timman. 49:an är först ut, men sänkningen kommer att omfatta totalt 50 mil väg i Skaraborg så småningom.

Joakim Karlsson, som regelbundet kör bil på väg 49, ogillar hastighetssänkningen.

– Det gillar jag inte alls! Det tar längre tid att ta sig in till Skövde för dem som bor i Karlsborg, längre arbetstidsresor och allting.

Ogillas av trafikanterna
Vägverkets argument att hastigheten måste sänkas till 80 kilometer i timman av säkerhetsskäl eftersom vägen inte är bra nog, köper han inte.

– Jag bedömer inte att vägen är dålig. 90 har vi ju kört i jag vet inte hur många år, så den borde klara det nu också. Bilar och bromsar blir ju bättre, så det borde ju funka att köra 90 fortfarande.

Skaraborgs trafikpolischef Evert Fransson, säger att han är medveten om att många trafikanter är missnöjda med hastighetssänkningen. Men han tror att det är rätt sak att göra.

– I det längre perspektivet tror jag att det här kommer att bli bra. Det är ju för att rädda liv vi gör detta. Det är hastigheten som är avgörande vid en olycka och tio kilometers skillnad, det är skillnaden mellan liv och död i många fall.

Vägens standard avgör gränsen
Magnus Andersson, som är trafikingenjör på Vägverket, säger att hastigheterna sätts utifrån vägarnas säkerhetsstandard. Också han säger sig vara medveten om att trafikanterna kan ha svårt att acceptera sänkt hastighet på vägarna.

– Det här med acceptansen kan bli ett problem, och det kommer förmodligen att kräva en del övervakning från polisens sida för att få efterlevnad.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".