Jessica Nilsson och sonen Truls väntar på att läkemedelsverket ska besluta om vaccin för barn.Foto: Christopher Johansson /SR Skaraborg.
Skaraborg

Besked om vaccin till barn dröjer

I veckan väntas Läkemedelsverket besluta om barn från sex månader till tre år ska tillåtas att få vaccin mot den så kallade svininfluensan. Och i väntan på beslutet växer oron bland föräldrar med små barn.

Jessica Nilsson leker med sin ettårige son Truls på familjecentralen i Skara. Det är full fart på golvet där barnen leker med sina föräldrar.

– Det är en viss oro, så det vore skönt om man får vaccinera barn över sex månader. Då kan hela familjen vaccinera sig, säger hon.

På familjecentralen träffas föräldrarna och pratar, nu för tiden oftast om influensaläget.
För det är många frågor som väcks. Huruvida det är säkert att vaccinera sina barn, och speciellt om det faktum att barn under tre år inte får ta sprutan än. Den gräns som nu Läkemedelsverket eventuellt häver i dagarna.

"Många stannar hemma"
Helen Arvidsson är förskolelärare på familjecentralen. Enligt henne är oron tydlig bland föräldrarna, många stannar till och med hemma för att slippa smittan.

– Det har vi märkt, när det handlar om de minsta bebisarna stannar familjerna hellre hemma.

I ett av lekhörnen sitter Viktoria Baltzar med sina två barn som har haft svinfluensan. Nu är de friska igen och hade hon haft möjligheten skulle hon inte vaccinerat dem.

– Det är för lite forskat om det, och det jag har läst på innehållförteckningen så är det alldeles för mycket kemikalier att pumpa i ett litet barn, säger hon.

"Det tar lång tid"
Folkhälsoministern Maria Larsson var idag i Falköping och hon svarar på varför det tar sån tid att komma fram till om små barn ska vaccineras eller ej.

– Man måste göra tillräckligt många studier under tillräckligt lång tid för att säkert veta vad som är bästa rekommendation, så det blir en lång resa. Vi vill vara säkra och trygga att det blir rätt beslut, säger hon

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".