Sköterskorna får dra ett tungt lass när sjukhuset ska spara. Foto Bertil Ericson / Scanpix.
Skaraborgs sjukhus

Tung arbetssituation för sköterskor

På Kärnsjukhuset i Skövde har situationen för de anställda blivit ohållbar. Det säger flera sköterskor till Radio Skaraborg. Skaraborgs sjukhus ska spara 150 miljoner kronor, och på kirurgiavdelningarna får man dra ett särskilt tungt lass då färre anställda ska klara av fler arbetsuppgifter.

Sköterskorna på kirurgen på KSS har fått nog. Dom menar att alla mår dåligt av de stora besparingarna. Både anställda och patienter.

– Arbetssituationen är otroligt jobbig och pressad. Dagtid har vi hand om nästan dubbelt så många patienter mot tidigare.
Det är jobbigt att inte kunna ta hand om dem så som man önskar och det blir ju lättare fel om man har mer att göra, säger sjuksköterskan Annika Vikberg.

Och utanför sjukhuset har en stor opinion mot sjukhusledningen nu vuxit fram.

Medveten om detta sitter därför ledningen just nu i möte för att utvärdera hur besparingarna har slagit hittills, Och hur dom kan genomföras på ett bättre sätt.

På måndag presenteras det man kommit fram till.
Och någonting måste göras. Det säger sjuksköterskan Pia som är särskilt upprörd över att hon inte kan ägna tillräcklig tid åt patienter som har kort tid kvar att leva.

– Man hinner inte stanna lika länge hos patienten eller prata med anhöriga, man känner sig otillräcklig då man hela tiden är på väg till någon annan patient. Jag tror det märks på vårt sätt att vårda, säger hon.  

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".