VÅRDGARANTIN

Patienternas valfrihet inskränks

Kärnsjukhuset i Skövde bryter medvetet mot bestämmelserna i vårdgarantin. Sjukhuset berättar inte för patienter att de kan söka vård på annat håll, om de får vänta mer än tre månader på behandling.

Informationen om att snabbare vård kan fås på andra sjukhus har till exempel inte gått fram till fetma-patienter, som väntar på magsäcksoperation.

Flera sköterskor berättar för SR Skaraborg att de medvetet håller inne med den informationen och alltså undanhåller att patienterna har en valfrihet.

Tillsagd att inte informera
En sköterska berättar till och med att hon blivit tillsagd att inte informera patienter om deras möjlighet att korta sin väntetid, genom att söka sig till andra sjukhus.

Men kirurgichefen på Skaraborgs sjukhus Marga Brisman säger sig inte stå bakom bristande information till patienten.

– Det är ju fel, vi ska informera om både vårdgarantin och valfriheten.

Faktum är att för varje patient som utnyttjar möjligheten förlorar Skarborgs sjukhus pengar. Det blir nämligen dyrare för Skaraborgs sjukhus att betala en operation på ett annat sjukhus, än att utföra operationen själv.

Ingen medveten strategi
Det här, menar Marga Brisman, är ingen medveten strategi från sjuhusets sida.

– Det väcker säkert sådana misstankar hos dig, men hos mig finns det inga sådana tankar. Vi ska ta hand om våra patienter och vi ska informera och det har vi satt igång med extra mycket nu sedan två dagar tillbaks.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".